Update: aan het werk.

This entry was posted maandag, 2 maart, 2015 at 8:44 pm

De afgelopen weken ben ik aan de slag gegaan met een groot schilderij en dus een vrij groot project voor mijn doen. Het kost me altijd een flinke tijd om het idee en concept “begrijpelijk” te maken dat ik ergens vaag in mijn hoofd heb en uiteindelijk op het platte vlak moet zien te krijgen. Op de één of andere manier moet ik dát wat ik emotioneel aanvoel ook verstandelijk een plek zien te krijgen en dat kan soms lang duren. Zolang dit niet gebeurt lukt het me niet om tevreden over te stappen naar de volgende fase. Een vreemd geworstel dus; een proces dat ik zelf ook (nog) niet helemaal begrijp en waar ik makkelijk de grip op kan verliezen.

Aan het werk

Op de afbeelding een gedeelte van het schilder paneel alwaar ik mijn concept op aan het uittekenen ben. Onderaan is de uiteindelijke concepttekening te zien die vrijwel exact op een schaal van 1:3 is. Bovenaan het paneel dezelfde concepttekening maar nu in een zwart-witte tonale studie om iets meer grip te krijgen op wat ik precies wil. Op de achtergrond rechts is een klein gedeelte te zien van de werkelijke stilleven opstelling. Ik verlangde er naar om het stilleven meer te plaatsen in een omgeving/ een ruimte, die echter ook weer niet al te bombastisch aanwezig moet zijn. Her en der zijn nog weer veranderingen aangebracht ten opzichte van het concept. Ik ben zelf eigenlijk wel benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden, maar het is even spreekwoordelijk “ploeteren” door een moeras om het geheel helemaal naar mijn zin te krijgen.

Ik vond dat ik even wat afstand moest nemen van het bovenstaande project. Daarom ben ik aan de slag gegaan, de laatste paar dagen, met een klein paneel waarvan het de bedoeling is dat deze deel gaat uitmaken van een groepsexpositie aankomende zomer. Daarover later meer……

Nog geen reacties

Geef een reactie