Afgelopen zondag de 20e was de opening van de tentoonstelling ‘HyperRealisme’; een tentoonstelling waarbij 13 realistisch werkende kunstenaars hun werken tonen. De opening geschiede in een rustige en lekker ongedwongen sfeer. Leuke ontmoetingen en gesprekken gehad met collega kunstenaars: o.a. Abel Groenewold, Gerrit Wijngaarden, Ruth van Royen, Herman Tulp en Gerard Boersma. Directrice Linda Trip heeft een boeiende expo weten samen te stellen van een gemêleerd gezelschap. Het betreft hier zowel schilderijen als beelden.
De tentoonstelling is in het kader van het 10 jarig jubileum van de Klassieke Academie in Groningen, die, onder de noemer van De Klassieke Salon, een hele manifestatie heeft georganiseerd met allerlei tentoonstellingen op plekken in de noordelijke provincies alsook enkele in Duitsland. Daarnaast worden er in de komende periode lezingen, workshops en rondleidingen gegeven. Van De Klassieke Salon is ook een catalogus uitgekomen met daarin het werk opgenomen van de deelnemende kunstenaars. Al met al, het is leuk om daar bij te zijn en er aan deel te nemen.
In één van mijne vorige blogs had ik er al op geattendeerd: Vanaf 22 maart t/m 12 juni exposeer ik in het Heerenveen Museum met een vijftal werken. In het kader van het 10 jarige jubileum van de Klassieke Academie in Groningen worden in de noordelijke provincies en in Duitsland verscheidene expo’s georganiseerd om dit te vieren. Al deze exposities gaan onder de noemer van De Klassieke Salon. Ik ben ook gevraagd mee te doen en ik zal met verschillende collega’s exposeren in Museum Heerenveen. Afgelopen dinsdag heb ik mijn werk er heen gebracht en heb ik al mogen zien dat deze expositie, die gepaard gaat onder de noemer ‘Hyperrealisme’, meer dan de moeite waard is om te gaan bekijken. Er is van de Klassieke Salon ook een catalogus te koop. Bij deze bent u dus van harte uitgenodigd! Hieronder is de flyer van de expo met meer informatie.
(Klik op de afbeelding om te vergroten)
De lampionplant oftewel Physalis alkekengi in z’n Latijnse benaming. De prachtig oranje-rode gekleurde bloemkelk kent iedereen wel. Feitelijk is de oranje lampion de uitgegroeide vorm van de bloemkelk van de plant. Prachtig en wonderschoon is het in ieder geval en ook de vorm van de lampion is bijzonder. Voor de stillevensschilder een must om eens te proberen. Ook in dit project maak ik er weer gebruik van. In mijn vorige schilderij waren de lampionnen het hoofdthema, maar eigenlijk kwam ik met de lampionplant in aanraking toen ik met het concept bezig was van dit schilderij. Toen heb ik eerst maar een heel schilderij gewijd met de lampionplant als hoofdthema en nu ga ik weer verder met dit werk. Zo gaat dat soms. Dit werk is een opdracht. Het aardewerken kruikje, de lampion en het doosje zijn metaforisch voor het ongeziene en hebben allemaal een specifiek thema. Misschien leg ik dat nog wel eens nader uit. Op de foto heb ik dit werk wederom in de onderschildering gezet dat weer gaat werken als een stevig fundament voor de volgende fases.
Zoals voorzegd in mijn vorige blog hier het eindresultaat van het schilderij. Verschillende werken van mijn stilleven composities hebben soms een donkere achtergrond. Het is welhaast dé manier om voorwerpen met een clair obscure naar voren te laten komen tegen een donker fond. Je ziet dit gegeven heel veel bij de meesterlijke Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw (17e eeuw). Ook tegenwoordig zie je dat veel schilders dit idee herhalen en wellicht terecht: het is een mooie manier om een schildering tot leven te wekken. Ik vind het soms interessant om juist hedendaags werk te maken met een meer lichtere achtergrond en in dit werk heb ik getracht dit gegeven te verwerken.
Lichtbrengers, drie stuks/ Bringers of light, three pieces
Olie en acrylverf op paneel/ Oil and acrylics on panel
24 x 44,5 cm/ 9.5 x 17.7 inches
Een detail/ A detail