Archive for november, 2013

Voortgang….

Posted by on zondag, 17 november, 2013

Enkele dagen terug heb ik de onderschildering afgerond van een van mijn schilderijen. Het was een tijdrovend werkje met al die bloemornamenten op de doeken in het schilderij.
Het werkstuk is nu gereed voor de eerste kleurlagen en…… de mandarijnen zijn reeds opgepeuzeld.

Voortgang
Ik laat dit werkstuk voorlopig even voor wat het is en keer terug naar mijn andere werk om daar de eerste kleurlagen overheen te leggen. Ik vermoed dat ik wel een flinke tijd met dat andere grote schilderij bezig zal zijn. Uiteindelijk is meestal “de rek er even uit” en als dat gebeurt wordt het tijd om met het bovenstaande werkstuk verder te gaan. Dat is ook een van de redenen dat ik meestal met meerdere werken tegelijk bezig ben. Zo kun je mooi afwisselend bezig zijn en afstand nemen van ieder schilderij. Dat houdt de blik fris en geeft meestal weer aanknopingspunten om weer “vers” met een schilderij aan de slag te gaan.

In de maak….

Posted by on donderdag, 7 november, 2013

De voorgaande blogs beschreven de voortgang van een groter werkstuk. Deze heb ik even laten staan om een begin te gaan maken met een ander werk dat ik in de planning heb. Op de foto hieronder is de opstelling van het stilleven te zien.Ook het schilder paneel waar ik de tekening aan het opzetten ben staat er naast op de ezel.

Een ander werkstuk in de maak
Onderin bevind zich de schets van het geheel, het witte vel. Dit is een nauwkeurige, verkleinde weergave van de compositie, namelijk 3:1, en dient als belangrijke referentie voor de tekening op het paneel. Intussen ben ik ook met dit werk reeds aan de slag gegaan met de onderschildering in grijs-wit om de tonale waarden grofweg aan te geven. Het schilderij moet een feest worden van kleur én de inval van het licht, dat de gehele compositie op een mysterieuze manier kracht moet bijzetten. We zullen gaan zien of het een en ander gaat lukken…… Wordt vervolgd…..