Archive for maart, 2014

Slepend, maar met geestdrift….

Posted by on vrijdag, 14 maart, 2014

Eindelijk is het grotere werkstuk klaar alwaar ik de laatste paar maanden flink aan heb zitten werken. En het is genoeg gedroogd om er foto’s van te maken zodat ik die hier nu kan laten zien.

Lento ma con Spirito (detail 2)
Al heel wat jaren ben ik mij ervan bewust, dat muziek en het kijken naar of het maken van een schildering heel wat verwantschap met elkaar vertonen. Lichte tinten en kleuren vertegenwoordigen iele klanken terwijl donkere kleuren en tinten juist zwaar aangezette klanken weerspiegelen. De ordening van objecten in en de compositie van de schildering laten ritmes zien, enzovoort. Zo is een schilderij in muziek te “vangen”.

Lento ma con Spirito (detail)

De Russische componist Mussorskgy (1839-1881) begreep dit principe met zijn muzikale compositie “Schilderijen voor een Tentoonstelling”, maar ook de hedendaagse componist van elektronische muziek, Klaus Schulze, is zich hiervan bewust zoals in zijn muziekstuk “Picturemusic” is te horen. Beide kunstvormen streven er uiteindelijk na om een overbrugging te zijn naar het immateriële, dat wat niet gezien of gehoord kan worden, maar wat wel met de geest opgepikt kan worden en van uiterst belang kan zijn.

Lento ma con SpiritoLento ma con Spirito
Olieverf op paneel/ Oil on panel
91 x 95 cm/ 35.8 x 37.4 inches

Vandaar ook dat ik deze schildering als titel een terminologie uit de muziek heb gegeven: Lento ma con Spirito. Met de hoofdletter “S”.