Archive for december, 2009

De kracht van het minimale……

Posted by on vrijdag, 18 december, 2009

De donkere winter dagen dienen zich weer aan met hun grijze luchten, die wellicht een sneeuwval in het verschiet hebben. Dan is het ’s avonds altijd leuk om een kaars aan te steken en te genieten van het verspreide licht.
In mijn laatste schilderij staat wederom het licht centraal in al zijn facetten. Het is een compositie geworden die gebaseerd is op het minimalisme en de eenvoud om juist, naast de aandacht voor de kom, het boek en de doeken, de aandacht te doen vestigen op het licht zelf en een ruimtelijk ‘niets’, maar waar juist het licht in volle glorie te ‘zien’ valt. De compositie is grotendeels gebaseerd op een aantal berekeningen waar de gulden snede of de goddelijke verhouding in centraal staat. Ik heb getracht een bijzondere harmonie te scheppen die naar meer doet smaken….

Meditatie nr.6

Meditatie nr.6
Olieverf op paneel
78,5 x 32,5 cm

De verticale positie van het schilderstuk is vrijelijk gebaseerd op het idee van de kathedraalbouwers, die met hun verticale bouwstijl, als het ware, de hemel wilden aanraken. De achtergrond is opgebouwd uit allerlei toetsen met kleur, die het oog vormt tot één vlak maar waarbij de trilling in de atmosfeer zichtbaar blijft. Ik besef het gevaar door een afbeelding van dit schilderij hier te plaatsen tegen een witte achtergrond, maar ja…. het is even niet anders. Geniet ervan zou ik zo zeggen. Dit schilderij is het zesde in de serie van beeldende meditaties. Scroll door de andere blogitems om andere voorbeelden te zien.

Een kleine gift……

Posted by on dinsdag, 8 december, 2009

Tijd om weer eens een nieuw schilderwerk te presenteren.
Het is altijd fijn om een presentje gepresenteerd te krijgen. Met name als je iets voor iemand hebt kunnen betekenen of als je werkzaamheden geapprecieerd worden. Een klein cadeau is dan soms op zijn plaats. Een bloem geven is dan altijd wel raak. Een roos heeft, als bloem, altijd iets met de liefde te maken. Vooral een rode roos. Een witte roos…… da’s natuurlijk weer andere koek. Als je ‘m krijgt, zet het dan in een mooie vaasje en geniet ervan……

Een kleine gift

Een kleine gift
Olieverf op paneel
53 x 39 cm

Voor de geïntereseerden: het schilderij is te bewonderen in galerie Aanblick te Groningen/ Haren.