Archive for augustus, 2009

Licht en atmosfeer……

Posted by on zaterdag, 22 augustus, 2009

De wereld om ons heen, de zintuigelijke wereld bedoel ik dan, wordt met name gekarakteriseerd door het licht. Zonder licht is er namenlijk niets zichtbaar. Het licht is een fenomeen dat ons in staat stelt de wereld om ons heen waar te nemen. Alle kleuren, schaduwen, stofuitdrukking vinden hun bestaan in het feit dat er licht is. De materie, de vastigheid, wordt dan pas zichtbaar als er licht is. Zonder licht is er dus……. niks. Zonder licht groeit er ook niets. Het licht is dus een fundamenteel gegeven voor onze existentie. Het licht geeft leven.
Het onderstaande schilderij werd geschilderd met al deze gedachten in het achterhoofd. Het is als het ware een meditatie op het fenomeen licht. Als kunstschilder ben ik altijd blij met het licht.

Meditatie nr.5
Meditatie nr.5
Olieverf op paneel
29 x 53 cm

Licht schept altijd een atmosfeer waar de zichtbare wereld, als het ware, “ingebed” is. In dit geval bestaat de wereld uit een eenvoudige compositie van enkele vruchten, nectarines, en een enkele kom. Door eenvoud kunnen abstracte begrippen als licht nog mooier uitkomen. De atmosfeer is hier neergezet met allerlei verschillende kleuren, zelfs in de achtergrond komen roden en gelen terug. Dat is moeilijk te zien op deze foto. Maar een foto van een schilderij is, naar mijn mening, maar ongeveer 30% van de werkelijke impact die een schilderij in het echt gezien, kan geven.
De lezer die de progressie van mijn werk een beetje volgt op dit weblog snapt al dat dit werkstuk een vervolg is op mijn serie schilderijen die ik meditaties noem. Dit is de vijfde in die serie en meerdere zullen waarschijnlijk nog volgen.