Archive for juni, 2009

Over warm weer en geurtjes……

Posted by on zondag, 28 juni, 2009

Scroll even naar beneden naar mijn vorige blog voor een impressie van vrij recent werk.
Lekker warm weer doet ons land aan en dat betekent dat het in mijn atelier vrij warm is. Eén van de bijeffecten hiervan is, dat je de geur van olieverf en, met name, de terpentine extra sterk ruikt. Gelukkig kan ik het raam open doen om de ‘atmosfeer’ in mijn atelier wat op peil te houden. Enfin,  het bracht me op het idee eens te laten zien wat van ingrediënten en middelen er allemaal wel niet zijn om verwen te maken en om de verf naar je eigen hand te zetten (zie foto).

Een kast met allemaal geheimzinnige potjes.......

Een kast met allemaal geheimzinnige flesjes en potjes…….

Ik ben eigenlijk het type kunstschilder dat vindt dat je wat af moet weten van het materiaal waarmee je werkt. Dan weet je tenslotte ook wat wel en wat niet kan met verf. Dat kan nooit kwaad lijkt me. In het verleden heb ik dan ook wel eens mijn eigen verf gemaakt, puur om te zien wat van goedje er nou eigenlijk zit in zo’n olieverftube. Daarnaast ben ik ook bezig geweest met het maken van mijn eigen mediums om mijn olieverf mee te verdunnen. Je kan de verf namenlijk glanzender of matter maken, doorzichtiger of opaaker etc. Als je op die manier laag over laag werkt, kun je hele leuke effecten bereiken. Met andere woorden: verf is meer dan het lijkt…………

Alle potjes op een rij...... met pigmentpoeder!

Alle potjes op een rij…… met pigmentpoeder!

Op de foto hierboven nog even een blik op wat verf is voordat het in de tube komt: pigmentpoeder. Voordat verf verf wordt, is het feitelijk een vaste stof, die verpulvert wordt tot een gekleurde poeder. Deze gekleurde poeder, het pigment, wordt dan weer vermengd met olie en…….. juist, olieverf is geboren! Meng je pigment met bijvoorbeeld water en gom krijg je aquarelverf etc. Op de foto staat mijn verzameling blauwe pigmenten.

Mijn eerste Blog!

Posted by on zaterdag, 6 juni, 2009

Welkom! Dit wordt mijn eerste schrijven in mijn blog. Erg leuk. Met dank aan mijn website designer!
Mijn bedoeling is, dat ik (on)regelmatig in dit blog iets weergeef waar ik mee bezig ben, wat me bezig houdt en allerlei andere futiliteiten die zich voordoen rond mijn vak als beeldend kunstenaar.
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, door een tweetal nieuwe werken te presenteren, die ik eerder dit jaar heb gemaakt:

Dit is een onderschrift?Meditatie nr. 2
Olieverf op paneel
84 x 47,5 cm

meditatie nr.4Meditatie nr. 4
Olieverf op paneel
31,5 x 31,5 cm

Beide schilderijen maken deel uit van een serie werken waarbij ik getracht heb een rustige, verstilde sfeer te creëren. Het zijn werken zonder enige pretentie, dan alleen deze, dat de toeschouwer deelgenoot wordt van de atmosfeer zoals deze zich voordoet in de werkelijkheid van het schilderij. Eigenlijk probeer ik iets te laten zien van de vreugde die ligt in de normale dingen van het leven. Het zijn beeldende meditaties waarin het wonder gevonden kan worden in het gewone.
Toch moet ik ook eerlijk bekennen dat veel voorwerpen en kleuren die ik in mijn werk gebruik, meestal een metaforisch karakter hebben. Maar ik heb besloten dat ik dat lekker niet ga vertellen, want ik wil graag dat iedereen een eigen interpretatie heeft  bij het geschilderde beeld.

Verder ben ik vorig jaar verhuist naar een nieuw appartement. Daarbij is mijn oude, vaste telefoonnummer vervallen en werkt alleen mijn 06-nummer. Op mijn website onder “contact” kunt u mijn 06-nummer vinden. Mocht u mij telefonisch willen bereiken, bij deze. 
Mijn nieuwe appartement bevalt me overigens prima. Ik heb het ingericht met Chinese en Japanse meubels en accessoires.  Sommige zijn antiek en hebben al een ‘lang’ leven achter zich gehad. Je zou wel willen dat ze konden praten want dan hadden ze vast veel te vertellen! Wat me zo bevalt aan deze stijl is de strakke vormgeving gecombineerd met een subtiele sierlijkheid. Al met al, het is er prima wonen.