De weg naar Van Eyck….

This entry was posted by on dinsdag, 24 juli, 2012 at

….. Dat is de nieuwe titel van de tentoonstelling die vanaf 13 Oktober te zien zal zijn in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Een interessante expositie waar ik, om verschillende redenen, wel naar uit kijk.

Van Eyck, een Vlaamse schilder uit het begin van de 15e eeuw, geldt als de ‘uitvinder’ van de olieverf. Of dit klopt is een geheel ander vraagstuk, maar feit is dat hij, samen met zijn broer Hubert, een revolutie teweeg bracht in het schilderen in de olieverf techniek. Wie het Gentse altaarstuk heeft gezien begrijpt meteen waar ik het over heb: je wordt overspoeld door kleur, detail en, wat ik maar zal noemen, het metafysisch verhevene. Een ware belevenis om te ondergaan.

Dit is een detail uit Jan van Eyck's schilderij "De Annunciatie". Het werk moet helemaal komen uit Washington alwaar het zich bevindt in de collectie van The National Gallery of Art. Let op het heldere blauw en rood van de gewaden.

Dit is een detail uit Jan van Eyck's schilderij "De Annunciatie". Het werk moet helemaal komen uit Washington alwaar het zich bevindt in de collectie van The National Gallery of Art. Let op het heldere blauw en rood van de gewaden en de rijkdom aan details.

Bovenstaande schildering zal, onder meer, te zien zijn. Het zal de eerste en meteen ook de laatste keer zijn dat een dergelijke overzichtstentoonstelling in Nederland te zien is. Sommige werken zijn zo fragiel dat transporteren een nogal risicovolle bezigheid is. Gelukkig is men heden ten dage tot veel in staat.

Naast enkele werken van Van Eyck zullen er ook andere werkstukken uit dezelfde periode aanwezig zijn van andere kunstenaars: goudsmeedwerk, beelden, boek verluchtigingen etc. Speerpunt blijft echter het schilderwerk op paneel. Een must voor de liefhebber dus!

Zie voor meer informatie hier


Leave a Reply