Henri Fantin-Latour
Afgelopen weekend ben ik naar Museum Gouda geweest. Aldaar is een expositie van verschillende schilderijen van de Franse kunstenaar Henri Fantin-Latour (1836 – 1904). Dit was een hele interessante belevenis.
Ik was al verscheidene jaren bekent met zijn werk, maar had nog nooit iets in het echt van hem gezien. Een goede reden dus om af te reizen naar Gouda. Veel mensen zijn niet bekend met het werk van Fantin-Latour en dat is jammer. De aandacht gaat meestal uit naar de impressionisten, Van Gogh of Monet wat deze tijdsperiode aangaat. Eigenlijk is hij een beetje een buitenbeentje en dat komt omdat zijn verfbehandeling nogal dromerig en fluwelig is zodat hij lastig te duiden viel in zijn eigen tijd.
De kunstenaar is, vooral in zijn eigen tijd, bekend geworden om zijn stillevens. Met name zijn bloemstillevens waren (en zijn) populair. Vooral rozen werden door hem graag geschilderd en ook perziken behoren tot een graag geschilderd voorwerp (de zachte huid van de vrucht). Daarnaast heeft hij portretten en meer mythologische thema’s schilderkunstig aangepakt.
Wat mij vooral opviel, vooral bij de stillevens, was de dunne, haast schrale verflaag van de achtergronden. Heel erg ingetogen en eenvoudig van opzet. De structuur van het doek komt er opzienbarend doorheen, maar de manier waarop hij het gedaan heeft stoort mij geenszins en draagt bij aan het poëtische karakter van zijn werk. De onderwerpen worden er met dikkere, opake streken verf opgezet, als eilanden drijvend in de dunne “soep” van de achtergrond. Het resultaat is een haast dromerige uitzicht op de werkelijkheid. De schaduwen blijven eveneens dun en schraal waardoor het onderwerp “feeling” blijft houden met de achtergrond en de schildering als geheel. Erg knap en een must voor een liefhebber als ikzelf.
Je blijft maar turen met je neus erbovenop. Vooral een schilderijtje van een bord met enkele perziken erop was prachtig en ook het portret van zijn schoonzus, hieronder afgebeeld, was erg fraai.