De btw kwestie…. een petitie

This entry was posted by on maandag, 14 mei, 2012 at

Ons landje blijft toch een rare eend in de bijt. In het nieuwe begrotingsakkoord is besloten het BTW-tarief voor podiumkunsten terug te brengen tot 6 procent, terwijl voor beeldende kunst in het najaar een hoger tarief van 21 procent gaat gelden. De vraag rijst dan ook: waarom deze tweedeling? Is hier een logische/ rationele argumentatie voor? Waarschijnlijk niet en heeft alles te maken met lobbyen bij de regering en beleidsmakers. Beeldend kunstenaars, zoals ik zelf, zijn hier uiteraard niet blij mee. Al met al brengt dit alles wel met zich mee dat ik, als zelfstandig ondernemer, binnen dik anderhalf jaar ineens 15% (!!) meer belasting moet gaan betalen.

Het typische is ook dat in vrijwel alle naburige landen zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland nog steeds een laag BTW-tarief geldt op de beeldende kunsten. Het kan dus wel, ook in Nederland. Helaas echter ziet het er nu naar uit, dat de positie van de Nederlandse kunsthandel nog meer verslechterd.

Gelukkig is er een petitie gestart om alsnog de beleidsmakers te kennen te geven om de beeldende kunsten, net als de podiumkunsten,  terug te brengen naar de 6% BTW regeling.
Kijk hiervoor op: de petitie


Leave a Reply