Over warm weer en geurtjes……

This entry was posted by on zondag, 28 juni, 2009 at

Scroll even naar beneden naar mijn vorige blog voor een impressie van vrij recent werk.
Lekker warm weer doet ons land aan en dat betekent dat het in mijn atelier vrij warm is. Eén van de bijeffecten hiervan is, dat je de geur van olieverf en, met name, de terpentine extra sterk ruikt. Gelukkig kan ik het raam open doen om de ‘atmosfeer’ in mijn atelier wat op peil te houden. Enfin,  het bracht me op het idee eens te laten zien wat van ingrediënten en middelen er allemaal wel niet zijn om verwen te maken en om de verf naar je eigen hand te zetten (zie foto).

Een kast met allemaal geheimzinnige potjes.......

Een kast met allemaal geheimzinnige flesjes en potjes…….

Ik ben eigenlijk het type kunstschilder dat vindt dat je wat af moet weten van het materiaal waarmee je werkt. Dan weet je tenslotte ook wat wel en wat niet kan met verf. Dat kan nooit kwaad lijkt me. In het verleden heb ik dan ook wel eens mijn eigen verf gemaakt, puur om te zien wat van goedje er nou eigenlijk zit in zo’n olieverftube. Daarnaast ben ik ook bezig geweest met het maken van mijn eigen mediums om mijn olieverf mee te verdunnen. Je kan de verf namenlijk glanzender of matter maken, doorzichtiger of opaaker etc. Als je op die manier laag over laag werkt, kun je hele leuke effecten bereiken. Met andere woorden: verf is meer dan het lijkt…………

Alle potjes op een rij...... met pigmentpoeder!

Alle potjes op een rij…… met pigmentpoeder!

Op de foto hierboven nog even een blik op wat verf is voordat het in de tube komt: pigmentpoeder. Voordat verf verf wordt, is het feitelijk een vaste stof, die verpulvert wordt tot een gekleurde poeder. Deze gekleurde poeder, het pigment, wordt dan weer vermengd met olie en…….. juist, olieverf is geboren! Meng je pigment met bijvoorbeeld water en gom krijg je aquarelverf etc. Op de foto staat mijn verzameling blauwe pigmenten.

Comments are closed.