Nordic Art…..

This entry was posted by on woensdag, 17 april, 2013 at

Gisteren heb ik de expositie bezocht in het Groninger Museum met als titel Nordic Art. Er waren tal van prachtige schilderstukken te zien van Scandinavische kunstenaars aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Eén schilderij, met name, wilde ik graag bekijken en dat betrof een werkstuk van Vilhelm Hammershoi met als titel “interieur met een jonge vrouw op de rug gezien”. Hieronder een afbeelding van dit werk.

vilhelm-hammershoi
Een flink aantal jaren terug heb ik ooit een boek over deze kunstenaar kunnen aanschaffen en sindsdien ben ik gefascineerd door diens werk. Vooral toen ik voor het eerst een aantal schilderijen van hem in het echt kon zien in het Haags Gemeentemuseum enkele jaren terug. Veel van Hammershoi’s schilderwerk stelt een interieur voor met soms, maar zeker niet altijd, een in het zwart geklede jonge dame erin, veelal vanaf de rug gezien. Er komen eigenlijk nauwelijks felle kleuren in voor en het werk is erg atmosferisch van karakter. Opvallend is de eenvoud van de compositie, soms haast minimalistisch. Vooral de raadselachtige stilte die van zo’n werk uitgaat is bijna overweldigend. Alsof je geconfronteerd wordt met een enigma. Her en der heeft de stilte, zo ervaar ik persoonlijk, welhaast een sinister randje, alsof er iets niet helemaal klopt.
“Googlen” op internet laat meer werk van hem zien, zeker de moeite waard.

Een bezoek aan deze prachtige tentoonstelling kan ik een ieder aanbevelen. Al met al ben ik weer enkele ervaringen rijker en ik verlang er altijd ietsjes naar deze gevoelens, ervaringen en gedachtespinsels op de één of andere manier te verwerken in mijn eigen schilderwerk. De tijd zal het leren of dit inderdaad ook gaat gebeuren.

Comments are closed.