Een enigma en appels……..

This entry was posted by on zaterdag, 3 juli, 2010 at

Zo, even een update van de gang van zaken aangezien er toch al weer wat tijd is verstreken.
Met dit warme weer van de laatste dagen is het snikheet in mijn atelier. Dat maakt het lastig om geconcentreerd bezig te zijn.  We gaan echter gewoon door. Op dit moment ben ik bezig met een autonoom schilderwerk. Als dat klaar is ga ik aan de slag met een nieuwe opdracht.
Allengs, het is ook weer tijd om een tweetal schilderijen te publiceren:  

a-spiralling-enigma-15-cd-box
A Spiralling enigma (15 cd-box; music from the renaissance age)
Olieverf op paneel
75 x 25 cm

Wie mijn werk een beetje in de gaten houdt merkt al snel dat ik veelal niet oude voorwerpen in mijn composities verwerk. Ik vind het interessant hedendaagse voorwerpen te gebruiken waarbij metaforisch connecties gelegd kunnen worden met andere voorwerpen in het stilleven. Zo ook in het bovenstaand afgebeeld werk. Ik geef in het kort enkele ‘handvaten’.
Centraal staat een cd-box met als titel ‘A Spiralling Enigma’. Het bevat 15 cd’s met polyfonische (meerstemmige) muziek uit de Renaissance. Het woord ‘renaissance’ betekent wedergeboorte en het woord ‘enigma’ komt uit het Grieks en betekent raadsel. De Renaissance is een periode uit de geschiedenis van Europa waarbij denkers meenden te zien, dat de mensheid uit de donkere periode van de middeleeuwen terecht was gekomen in een nieuw, verlicht tijdperk. De polyfone muziek werd met name gecomponeerd ter aanbidding van en een link te leggen met God. Voor de cd-box staat een verkleinde replica van een terracotta soldaat zoals die in het grafcomplex van Xi’an in China te vinden is. Het is als het ware een wachter, die, hoe kan het ook anders, de wacht houdt. Waarom nou ineens China zul je zeggen. Nou, dat komt omdat ik iets met China heb. Voor de rest geef ik de verbeeldingskracht van de toeschouwer de vrije baan………..

Twee appels
Twee appels
Olieverf op paneel
22 x 26,5 cm

Het tweede schilderij is een eenvoudige compositie van twee appels. Het vormt een aanvulling op het thema vruchten, waarvan ik al meerdere schilderingen heb gemaakt. Nou heb je heel wat verschillende soorten appels. Ik heb gekozen voor de appelsoort Braeburn. Dit appelras wordt gekweekt, met name, in Nieuw Zeeland zo heb ik me laten vertellen.  Het schijnt een kruising te zijn van twee bekendere appelsoorten, namelijk de welbekende Granny Smith en de Lady Hamilton. Wat mij op viel aan dit ras was de glanzende schil en de dieprode kleuren, die zich vermengen met een soort van groen-geel. Erg fraai dus.

Comments are closed.