Een spel van licht…..

This entry was posted by on donderdag, 25 april, 2013 at

Een hele tijd terug heb ik het onderstaande schilderij af gekregen, maar nog niet hier op mijn weblog laten zien. Bij deze dus. Enige berichten terug, tijdens de jaarwisseling (scroll a.u.b. naar beneden), heb ik al de onderschildering laten zien. En deze onderschildering is zeer belangrijk geweest in dit werk.

een-spel-van-licht

Een spel van licht/ A game of light
Olie en acryl op paneel/ Oil and acrylic on panel
25 x 39,5 cm/ 9.8 x 15.7 inches

Het is een werk waarbij de compositie van de objecten centraal staat en, uiteraard, ook het licht: het zijn namelijk grotendeels witte objecten tegen een lichte achterwand. Om zoiets te schilderen moet je goed kijken en goed plannen hoe je de tonale waarden wilt invullen. Daardoor is de onderschildering erg belangrijk.
De compositie is zodanig ingericht dat, op een subtiele manier, het beeldvlak voortdurend wordt herhaald met lijnen die elkaar snijden op de gulden snede. Ook de vorm en de grenzen van de objecten spelen hierbij een rol. Op deze manier tracht ik een rustige harmonie weer te geven die inwisselbaar zou kunnen zijn met een stuk prachtige muziek. Je moet de klank als het ware kunnen horen. Schilderen en musiceren is eigenlijk hetzelfde vind ik. Een plat vlak verdelen en musiceren hebben ook zo’n dergelijke connectie.
Verder is daar de kleurklank van geel, wit en blauw met als subtiele ondertoon de zwarte dobbelsteen. En dan natuurlijk het rustige daglicht dat alles overspoelt en alles kenbaar laat worden wat nodig is. Al met al, een spel van licht.


Leave a Reply